Åtgärder för mögel i huset 

Att få mögel i huset kan hända alla. Men vad är egentligen mögel? Och finns det något sätt att både förbygga, undvika och behandla det om problemet slår till? 

Behandla mögel 

Mögel går att beskriva som en form av svamp även om det ser annorlunda ut efter en vattenskada. Till skillnad från vanliga svampar påminner mögel om ett slags ludd. Ungefär likt det man möts av om man lägger en matlåda i kylskåpet och glömmer av den där i ett par veckor. 

Den här typen av svamp behöver inte alltid vara farlig då mögel till viss mat – i synnerhet ost – används. Men mögel som tar sig in i ens hus kommer framför allt på kort sikt att ha en negativ inverkan på ens bostad, och även de som befinner sig där inne. 

Ett vanlig uppkommande av mögel är via fuktskador. Det kan till exempel ske genom att din bostad på något sätt läcker. Vatten tar sig då in vilket efter ett tag kommer att skapa mögel. Det kan även räcka med att ens dusch skapar problem. Till exempel genom att det ofta läcker vatten på en vägg som inte är gjord för det. Vattnet kommer sedan att ta sig ner till golvet och bli liggandes där, och där ökar risken för mögel i huset. 

Det är viktigt att behandla mögel. Att bara låta det ligga kvar och hoppas på att det kommer lösa sig av sig själv kommer inte att hjälpa någon. Därför är det viktigt att se över vilka sätt man kan behandla mögel i bostaden på. 

Behandlingsmetoder för mögel 

Först och främst gäller det att identifiera problemet. Mögel kan spridas via luften men det är inte vanligt. Istället är den allra vanligaste typen av mögelspridning via vägar, golv och andra fasta punkter i en bostad. 

Här finns det olika sätt för att lösa det problemet. Det viktigaste är att förhindra det som föranleder möglet från första början. I de flesta av fallen handlar det om vatten skador eller några typer av läckage, vilket gör det viktigt att först se till att identifiera läckan, laga den och sedan behandla möglet. 

Det här kan konkret se ut på olika sätt men det finns framför allt vissa saker som är bra att tänka på. Mögel som ligger i ett hus för länge kan orsaka andningsproblem och andra komplikationer. Därför är det starkt rekommenderat att inte försöka fixa mögel på egen hand om man inte har erfarenhet av just den typen av arbete. Det säkraste är istället att försöka satsa på att anlita en firma som kan göra det jobbet åt dig.