Att tänka på när du gör karriär inom snickeri

En karriär inom snickeri kan vara mycket givande. Du får arbeta med dina händer, skapa saker som människor kommer att använda och njuta av i många år, arbeta som golvslipare Göteborg och det finns en hyfsad anställningstrygghet eftersom det alltid kommer att finnas en efterfrågan på välgjorda trämöbler och hus i trä. Innan du bestämmer dig för att bli snickare finns det dock några saker du bör ta hänsyn till. I den här texten går vi igenom 5 områden som du bör tänka på innan du tar steget in i snickeriet.

  1. Har du de nödvändiga färdigheterna?

Snickeri är både en konst och en vetenskap. För att lyckas måste du vara bra på problemlösning, kunna visualisera tredimensionella objekt i ditt huvud och ha en stadig hand. Om du inte är säker på din förmåga att använda elverktyg eller inte har någon större erfarenhet av att arbeta med trä kan det vara värt att ta några kurser eller göra en lärlingsutbildning innan du säger upp dig från ditt vanliga jobb.

  1. Vilken typ av snickeri vill du göra?

Det finns många olika typer av snickeri, från grovsnickeri (byggande av hus) till finsnickeri (montering av lister och snickerier). Det finns också skåptillverkning, möbelsnickeri, skeppsbyggnad … listan kan göras lång. Det är viktigt att du tidigt bestämmer dig för vilken typ av snickeri du vill ägna dig åt så att du kan utveckla de nödvändiga färdigheterna.

  1. Har du de rätta verktygen?

Verktyg av god kvalitet och bonussystem är viktiga för alla snickare. Om du precis har börjat kan det vara värt att hyra verktyg eller låna dem av en vän innan du investerar i en egen uppsättning. När din karriär fortskrider kommer du troligen att vilja köpa egna verktyg så att du har exakt det du behöver för varje jobb.

  1. Var vill du arbeta?

Vissa snickare är egenföretagare och arbetar på distans medan andra arbetar för byggföretag eller stora byggvaruhus. Det finns för- och nackdelar med varje alternativ, så det är viktigt att bestämma vilken typ av arbetsmiljö som passar dig bäst.

  1. Vilka är dina löneförväntningar?

Din faktiska lön beror naturligtvis på faktorer som din erfarenhetsnivå, var du bor och om du är fackligt ansluten eller inte. Innan du accepterar ett jobberbjudande bör du se till att lönen är en lön som du är nöjd med. Kolla upp vad som gäller innan du tar dig an jobbet så du är helt säker på att du kommer bli nöjd med din lön.

Slutsats:

Att bli snickare kan vara ett bra karriärsbyte men bara om det passar dig. Tänk på dessa fem faktorer innan du fattar ditt beslut så att du kan vara säker på att du bäddar för framgång!