Därför ska du undvika jobbintervjuer i grupp

Det kanske inte är så ofta det händer men det förekommer definitivt. Gruppintervjuer i samband med en rekrytering är ett stort nej även om man som arbetsgivare tror att man kan göra det rättvist och spara tid. Det är mycket som blir fel och man bör istället ta sig tiden för personliga intervjuer så att alla får samma chans att presentera sig.

Någon tar över rummet

En stor risk om man väljer att arrangera en gruppintervju vid en rekrytering är att någon kommer synas och höras mest under hela timmen. Någon annan kommer förmodligen inte säga så mycket alls och en tredje person kommer försöka flika in här och där bara för att visa att han eller hon finns. Alla är olika och det ska man respektera. Den som har förmågan med interim och rekryteringsföretag att ta tag i taktpinnen är inte alltid bättre än den som är väldigt blyg och det är otroligt viktigt att man tar sig tid att lyssna på alla, för att sedan kunna välja den bästa kandidaten för det lediga jobbet.

Det blir rörigt

Inte nog med att någon kanske tar över hela rummet, det kommer också kännas rörigt snarare än som ett arrangerat möte. Åtminstone är risken stor att det blir så när stolar flyttas runt, papper delas ut och man tränger ihop sig nära varandra för att alla ens ska få plats i rummet. Det finns även en risk att det känns oproffsigt om det blir stökigt och rörigt och redan där kanske man tappar en av sina kandidater för en rekrytering.

Onödig nervositet

En annan orsak till att aldrig genomföra en jobbintervju är grupp är för att dom som kallts till den kommer hinna stressa upp sig ännu mer än vad man möjligtvis gör inför en vanlig intervju. Många tankar hinner snurra runt i huvudet, som till exempel om man kommer tvingas ställa sig framför dom andra som kallts för att beskriva varför man borde få jobbet men inte dom. Det skapar en onödig press för personer som förmodligen redan är ganska nervösa, så vid en rekrytering ska man alltid ge tid för varje enskild person när det kommer till intervjuerna.

En rekrytering kan genomföras på många olika sätt men en gruppintervju är någon man ska undvika. Det finns fler risker än chanser och det är svårt att bilda sig en uppfattning om varje enskild individ när man samlas tillsammans istället för en åt gången. Sannolikheten att resultatet dessutom blir bättre är stor om man tar sig tid att sätta sig ner ensam med alla intressanta kandidater för en personlig intervju.