Hårda jobb – som betalar bra

Det finns en rad olika jobb som många kanske inte direkt lockas till – om det inte vore för lönen. Lönerna trissas ofta upp i dessa branscher just eftersom arbetskraft behöver lockas till olika arbetsgivare. Men vilka är egentligen jobben? Och hur mycket kan man räkna med att kamma hem i månaden?

Takläggare

Ett av de mildare jobben på listan. Jobbet som takläggare kan stundtals vara ganska hårt. Det handlar om att bära upp och ned takmaterial, och att lägga tak i vissa påfrestande väderförhållanden. Det går givetvis inte att lägga tak i vilket väder som helst – men är det riktigt varmt, blåsigt eller kallt kan arbetet vara påfrestande.

Många dras dock till den fysiska karaktären i arbetet som takläggare. Även om det stundtals kan vara hårt, kan det också vara härligt. Att ha en god utsikt under stora delar av arbetsdagarna är kanske inte heller något som avskräcker.

Lön: ca 30 000 kronor i månaden.

Sophämtare

Du har säkert hört det någon gång förut – att lönen som sophämtare kan vara riktigt bra. Men det är också ett fysiskt jobb som utförs utomhus året runt. Det kan vara blåsigt, kallt, blött eller väldigt varmt under stora delar av sommaren som takläggare Stockholm. Det kan också förekomma att man behöver gå ned i källare för att hämta trappor, även om de flesta sophämtningsplatser finns på gatuplan. Något annat som gör det lite tuffare är arbetstiderna – man börjar normalt väldigt tidigt på morgonen.

Lön: ca 28 000 kronor i månaden. Möjlighet till mer. Tjänade tidigare som regel mer än takläggare, men nyligen gjorda förhandlingar har sänkt lönen i kollektivavtalet.

 Jobba på oljerigg

Visst, det beror på vilken position du har på oljeriggen. Många som har gjort det kan dock vittna om en del tuffa pass – särskilt i början. Det kan hända att du får rengöra riggen under mycket långa pass, till exempel genom att spola bort oljesöl med en högtryckspistol om du är takläggare. Även om livet på en oljerigg stundtals kan vara hårt, är lönen något som gör att många med glädje fortsätter.

Lön: 50 000 kronor i månaden som exempelvis rörmokare eller elektriker, med stora delar av året ledigt. Om man däremot arbetar som till exempel kranförare eller plattformschef kan lönen ligga över miljonen per år.

Fiskare

Visserligen beror arbetet mycket på vilken anställning man har. Det är dock inte ovanligt att man är ute i långa perioder på havet, och att man får arbeta utomhus i ur och skur. Stundtals kan båten börja gunga rejält, och ibland lever man tätt inpå varandra i besättningen hos https://takläggarenistockholm.se. Väl ute på havet är arbetspassen också mycket långa.

Lön: Varierar kraftigt. Många söker sig till fiskeindustrin i Norge och tjänar bra löner där.

Gruvarbetare

Arbetet är förenat med risker, och sker i en tuff arbetsmiljö. Lönen har dock gått rejält uppåt på senare år. År 2005 tjänade en gruvarbetare ungefär 25 000 kronor i snitt. Successivt har den ökat till nästan 40 000 kronor år 2017.

Lön: En genomsnittlig lön på ca 40 000 kronor i månaden.