Hur mycket tjänar yrken?

Så mycket tjänar en rörläggare

Funderar du på att bli rörläggare och har gett upp om att vinna på online casino? Något som lockar många in i yrket är att lönerna är relativt höga, samtidigt som utbildningen är ganska kort i förhållande till det. Att jobba som rörläggare må vara ganska tungt, men man kan också tidigt i livet få en bra lön.

Den genomsnittliga lönen enligt källan vi använder oss av är 29 300 kronor, alltså inte långt ifrån vad exempelvis en rörmokare eller en elektriker tjänar. Givetvis beror dock lönen på en rad olika faktorer. Tio procent av landets anställda rörläggare har en lön på 23 700 kronor eller mindre, medan 10 procent har 34 000 kronor eller mindre. Medianlönen för rörläggare är 29 700 kronor.

En annan aktor som spelar in är huruvida man jobbar i offentlig eller privat sektor. Normalt brukar lönerna vara något högre om man är anställd hos en privat aktör. För rörläggare är skillnaden mer än 4 000 kronor i månaden – offentligt anställda tjänar 25 700 kronor medan privat anställda tjänar 29 900 kronor i snitt. Inte en obetydlig skillnad, alltså.

Källor säger olika

En annan källa vi tittar på säger att medellönen för en rörläggare är 30 800 kronor. Visserligen ingen stor skillnad, men ändå nästan mer än en tusenlapp mer än vad föregående källa säger. Den här källan visar också lönestatistik över tid, och där syns ganska dramatiska skillnader.

I mitten av 00-talet låg snittlönen nämligen på 22 500 kronor, för att sedan öka till ungefär 26 000 kronor vid år 2009. Mellan 09 och 10 skedde en liten dipp på ett par hundralappar, men efter 2010 började lönen återigen att öka. Det här gjorde den fram tills 2015, då lönen låg på över 31 000 kronor. Därefter dippade snittlönerna återigen ned, den här gången till 30 800 kronor som är det som gäller idag.

Faktorer som spelar in

Som nämnt lite högre upp i texten finns det givetvis en rad olika faktorer som spelar in. En kan till exempel vara hur lång erfarenhet man har. Arbetsgivare söker ofta en rörläggare med ett par års erfarenhet – och det är bara naturligt att anta att dessa jobb också betalar lite mer, även om just det inte är helt självklart.

En annan faktor som spelar in är om man är certifierad och vilka körkortsbehörigheter man har. Många arbetsgivare ser det som meriterande om man har BE- och C-körkort, vilket kan driva upp lönerna något.

Sedan finns det givetvis sätt att öka sin lön som rörläggare. Här kommer ett par exempel:

  • Man tar sig an svårare och tyngre arbetsuppgifter
  • Man presterar bra och gör goda insatser i förhållande till uppsatta mål
  • Man tillskansar sig kunskaper och erfarenheter som leder till bättre resultat för företaget
  • Man utvecklar sin problemlösningsförmåga och pedagogiska färdigheter, och gör sig på så vis mer behövlig för företaget
  • Man utvecklar sina förmågor att samarbeta, leda och ta initiativ
  • Man skaffar sig spetskompetens på ett eller annat sätt, som är till nytta för bolaget.

Det finns goda möjligheter att öka sin lön som rörläggare.