Tips när företaget har dålig ekonomi

Nästan alla företagare upplever någon gång både bättre och sämre dagar rent ekonomiskt sett. Affärerna kan gå trögt samtidigt som kostnaderna är höga och då finns givetvis en risk att man går back, åtminstone på lång sikt. Har man hamnat i en tuff period finns flera saker man kan göra för att ge ekonomin en skjuts i rätt riktning. Tjänsten factoring har till exempel blivit vanlig men det är också viktigt att se över intäkter och utgifter så att dessa har en bra balans.

Gör en likviditetsbudget

Om du och ditt företag inte redan har gjort en likviditetsbudget så bör du se till att göra en. Om det finns en kan det vara läge att se över den om företagets ekonomi börjar gå åt fel håll. Med en likviditetsbudget kan man tydligt se balansen mellan intäkter och kostnader och det finns en chans att se vad det är som går att det inte går jämnt ut.

Ta hjälp av en konsult om du känner dig osäker så kommer ni troligtvis tillsammans kunna se var problemet ligger och kanske till och med vad som behöver göras åt det.

Factoring

Ett sätt att snabbt få in pengar till sitt företag är att använda sig av factoring för casino skulder. Det innebär att du säljer dina kundfakturor till ett factoringbolag som kommer att betala ut pengarna till ditt företagskonto direkt. Factoring har blivit en populär tjänst både bland företag som på ett snabbt sätt behöver ha in pengar, eftersom man inte behöver vänta ut betalningstiden som annars ofta är väldigt lång.

Det finns olika typer av factoring – med eller utan regress, och innan man bestämmer sig för att använda tjänsten ska man se till att läsa på ordentligt så man vet vad som gäller. Läs villkor och avtal noggrant, speciellt när det gäller hur hög procent bolagen kommer att ta ut som kostnad för fakturan.

Dra ner på onödiga kostnader

Det kanske verkar som en liten åtgärd att se över vilka små utgifter som finns inom företaget men som man säger – många bäckar små. Det är iallafall en bra start att se över utgifter som inte är helt nödvändiga och som möjligen kan kapas helt och hållet. Kanske kan du dra ner på fika och kaffe – en post man ofta tror inte kostar så mycket men när man räknar på det ser man att tusentalskronor läggs på just fika.

Dyra kontorsmaterial kanske går att byta till något billigare, abonnemang kanske kan sägas upp och så vidare. Fundera på vad du skulle kunna spara in pengar och se till att göra slag i saken med en gång.

Ta ett lån

Factoring är en tjänst som ofta används för att man som företagare ska slippa ta ett lån men om det behövs stora summor utan att man har betalningar från kunder innestående kan man faktiskt behöva ta ett lån för att verksamheten ska överleva. Man bör dock kanske se det som en sista utväg och se kontakta en rådgivare till att börja med, så att man inte gör något förhastat.